Det er sommer og det er fint vær! Noen ganger vil en grille og andre ganger ikke – her er retten som passer inn uansett grilling eller ei.

2 lammekoteletter pr person. Krydres med salt, pepper og frisk rosmarin, evt andre krydder. Et godt alternativ er også å kjøpe de ferdig marinert nå på sommeren. Stekes når alt tilbehøret er nesten ferdig, i smør som er blitt brunt i veldig varm panne 2-3 minutter på hver side. Skru varmen av og la de hvile litt på en tallerken før servering, mens stekepanna kokes ut for sausen, se nedenfor.

Rotgrønnsaker:
Skjær grønnsaker i småbiter;
1/2 løk og 3-4 store sjalottløk
4 skrelte gulrøtter
2 små persillerot eller 1 sellerirot
1 purre, tilsettes mot slutten av kokingen
Evt kålrot eller knutekål
Surr alle grønnsakene i smør i 3-4 minutter. Tilsett 2 dl eplejuice i stekepanna og la det småkoke til de er såvidt møre. Hell av kokevannet i en bolle og la grønnsakene renne godt av seg og server ved siden av kjøttet.

Eplebåter i timian:
Del eplene i båter og skjær bort kjernehuset. Varm smør i stekepanna og legg i eplebåtene. Dryss rikelig med timian over og hell på litt av kokekraften fra grønnsakene.

Blomkålpurè:
1 blomkålhode renses og deles i små deler
1 1/2 dl melk
vann
salt og pepper etter smak
1 1/2 dl matfløte
2-3 fedd hvitløk
3 ss smør
Ha blomkål og melk i en kjele og fyll opp med vann til det såvidt dekker. Ha på litt salt og la det koke til blomkålen er svært mør. Hell av kokevannet.
Kok opp fløte, smør og hvitløksfedd som er delt i store biter. La det småkoke under lokk i noen minutter. Ta opp hvitløken og hell det over blomkålen. Bruk en god stålvisp slik at blomkålen vispes i stykker og det blir en litt grov purè. Smak til med salt og pepper, evt mer smør.

Saus:
Laget sausen ut fra samme prinsipp som her. Laget reduksjonen på forhånd ved å koke inn rødvin og balsamicoeddik mens jeg laget maten. Når kotelettene er ferdig og legges på tallerken kokes stekepanna ut med vann, evt grønnsaksbuljong hvis en ønsker mye smak. Smak til sausen. Ta kjelen til side og rør ca 100 gram smør inn en og en bit av gangen. Sausen må ikke koke etter at smøret er rørt inn.
Ønskes fløtebasert saus til maten tilsettes matfløte eller kremfløte i stedet for smør. Smak evt til med litt smør til slutt.

Serveres med Saltkokte poteter.