Kyllingfilet med sitronsmørFredag og ukeslutt, en god vin og gjester som kommer snart. Da er kylling lettvint og smakfull, og med en saus som passer godt til. Denne retten er inspirert av Gordon Ramsey steking av hel kylling men her laget som kyllingfilet.

Beregn 1-2 kyllingfilet pr person, avhengig av om det er store sultne skogskarer du har til bords eller småspiste fattige studenter.

Persillesmør med sitron:
ca 100 g romtemperert smør, gjerne Kviteseidsmør
En liten neve kruspersille som hakkes fint
Revet skall og saften fra 1/2 sitron
2-3 fedd hvitløk, presset

Skiver av Serranoskinke eller annen spekeskinge

Rør alt sammen. Smør det på kyllingfiletene og legg tykt på. Legg Serranoskinke rundt kyllingfileten og brun de lett i stekepanne på alle sider. Sett de i en ildfast form, se til at sammenbretten for skinken er ned i forma. Stekes i stekeovn på 200 grader i 30 min.

Sausen:
Kok ut av stekepanna med 1 dl rødvin og ca 2 ss balsamicoeddik. Skrap med stekespaden i stekepanna slik at alt det gode kommer med. Hell det over i en kjele og kok ut en runde til med litt mindre rødvin og balsamicoeddik enn første gangen. Kok rødvin- og balsamicoeddiken til det blir litt mindre, dvs lag en reduksjon. Tilsett 1/2 dl Matfløte eller Kremfløte og smak til med salt og pepper. Smaker sausen litt surt pga balsamicoeddik kan det tilsettes 1/2 ss sukker.
Dette er en standard måte å lage saus på. Bruk den gode smaken som ligger igjen i stekepanna, kok det inn og tilsett enten smør eller en liten fløteskvett. Tilsetter du smør må du passe på at sausen ikke koker etter at smøret er tilsatt.

Når kyllingen er ferdig er det noe væske i forma. Ta en sil og hold denne under når du heller krafta fra kyllingen og i sausen. Nå skal sausen smake veldig godt!

Server med ovnstekte poteter, kokte erter og rosenkål til.