Boeuf Bourguignon er en klassisk fransk matrett som vanligvis lages med storfekjøtt. Her hjemme hos oss er det ofte viltkjøtt å finne i fryseren og denne søndagen tok vi bankekjøtt av elg. Det ble en fin gryte som smakte godt etter noen timer med uteaktiviteter i kjølig vårvær.
Oppskriften er hentet fra Matprat.

Du trenger til 3 voksne sultne personer:
700g kjøtt av høyrygg eller bog, uten bein
6 ss + 3 ss smør
1 1/2 ts salt
1/2 ts pepper
4 dl rødvin
3 dl kjøttkraft
1-3 laurberblad
1 1/2 ts timian
2 store gulrøtter
10 stk små sjalottløk, evt 4-5 store som deles i båter
150 g bacon
200 g sopp

Skjær kjøtt i terninger på ca 2×2 cm. Varm opp en jernpanne eller stekepanne med 2ss smør og stek 1/3 kjøttet. Krydre kjøttet med salt og pepper under stekingen. Legg kjøttet til siden og kok ut kjelen. Å koke ut kjelen: Hell 1 1/2 dl vann i kjelen og rør til det skummer. Hell væsken over kjøttet og sett kjelen tilbake på platen. Gjenta steking av kjøttet til alt er stekt og ha kjøttet og vannet tilbake i kjelen. Det vannet som er fra utkoking av kjelen er god kraft. Kraften kan evt suppleres med en fond eller buljong hvis en ønsker sterkere smak.
Hell på vin, laurberblad og timian og varm gryteretten opp til det nesten fosskoker. Senk varmen og la gryta stå og småkoke helt forsiktig i 40-60 minutter, avhengig av hvor fort kjøttet blir mørt.

Skrell gulrøttene og skjær de staver og rens løken og del den evt i båter. Ha grønnsakene i gryta og la det småkoke i 30 minutter.
Skjær bacon i strimler og stek det i en stekepanne. Skjær soppen i skiver og stek den i en stekepanne med 3 ss smør.  Ha dette i gryta rett før den skal serveres. Smak til med salt og pepper.

Server gryta med råstekte poteter og sellerirotpure.