Det er vanskelig å lage god, glutenfri gjærbakst. Det største problemet er at brød og rundstykker blir svært tørt allerede dagen etter og faller rett og slett fra hverandre. Det meste har også en litt annen smak og til sist er det vanskelig å få det til å heve seg. Her er halvgrove hverdagsrundstykker som blir saftige med ost. Jeg har tilsatt godt krydder som gir en god smak sammen med osten. Da gjenstår det å få de høye og flotte!
Snuddpaahodet har utgangspunktet for disse rundstykkene.

100 gram meierismør smeltes i kjele
5 dl melk (skumma kultur er best)
2 ss honning
750 gram Semper grov mix ( 1 1/2 pk )
1 dl sesamfrø
2 ts salt
1 lite beger yoghurt naturell eller Kesam ( ca 1,2 dl)
3 dl finrevet ost
2 egg
2 ts fiberhusk
1 pk fresk gjær (evt tørrgjær)

Melken og honningen helles opp i smeltet smør i en kjele. Varm opp til 37 grader, og temperaturen kontrollerer du med å ta en dråpe på innsiden av håndleddet for å kjenne at det ikke er for varmt. Hell det i bollen til en kjøkkenmaskin og bland alt det andre inn. Kjør kjøkkenmaskinen i minst 5 minutter slik at det er eltet godt sammen. Ha i litt mer mel hvis deigen er så løs at det ikke er mulig å forme rundstykker, men det skal ikke være for fast for da mister de saftigheten. Lag eventuelt brød av deigen, to runde landbrød skulle deigen holde til.

Ha mel på kjøkkenbenken, hell deigen utover og la deigen hvile litt så den får en tørr hinne og er lettere å jobbe med. Del opp i ca 20 emner og trill rundstykker, runde eller avlange. Alternativt hvis en ønsker en løs deig kan rundstykkene formes med skje og hånda som er dyppet i kaldt vann. Da får de en glatt våt overflate og den klissete deigen fester seg ikke til huden. Settes på stekeplate med bakepapir.

Dryss litt mel i tesil over rundstykkene og skjær et snitt på langs med en skarp kniv. La de heve seg på et lunt sted i ca 30 minutter. Sett ovnen på 210 grader varmluft og stek i ca 15 minutter for rundstykker og 25 minutter for brød. Det glutenfrie melet tar litt raskere farge enn hvetemel så følg med under steking. La det avkjøles på rist.