Sylterull til jul smaker best når den er hjemmelaget! Det er faktisk enkelt å gjøre og prismessig kommer det også best ut. Framgangsmåten er fra Torbjørg sin gamle oppskrift og krydderblandingen fra klikk.no.

Jeg kjøpte BUKLIST av svin i kjøttdisken. Den delte jeg i tre og sammenhengende lag på følgende måte: Legg stykket på skjærefjøla med svoren ned. Skjære med skarp kniv det øverste laget men ikke helt igjennom i enden. Snu stykket og skjær et nytt lag mot svoren men ikke skjær helt igjennom i enden. Nå er det et langt stykke som kan trekkes ut og behold svoren ned. Ha på krydderblanding, se blandingsforslag nedenfor. Start med å rulle den sammen fra motsatt side av svoren slik at svoren blir til slutt ytterst. Surr på hyssing først på tvers og fest de sammen for hver runde og ta på langs til slutt. Pakk den inn i et bomullsstykke og surr på hyssing utenpå også. Et bomsullstykke kan være et avlagt putevar eller kjøkkenhåndkle. Nå er rullen klar til å kokes.

Kok opp vann i en kjele som dekker rullen. Tilsett 2 ss salt og noe pepper, og evt nellik og allehånde om du har det som krydder i rullen. Evt kan du ha i 4-5 laurberblad. Vannet skal holde 85 grader og rullen skal trekke i vannet i 2 timer.  85 grader er like under kokepunktet og jeg brukte et termometer for sjokolade til å ha kontrollen.

Ta opp rullen når tiden er gått, og nå skal den legges i press et kjølig sted i et døgn, eller kun natten over til den er blitt kald. En enkel måte å ha den i press er å bruke kjelen den har kokt i. Legg rullen tilbake i kjelen og sett en jerngryte oppå rullen. I løpet av døgnet helles det vann i jerngryten slik at presset økes gradvis med ca 8 kg. Ta av hyssing og bomullsstykket og smak!

Sylta kan fryses ned eller oppbevares i kjøleskap inntil ca 2 uker.

Forslag til krydderblandinger:
Julesylteblanding består av 1 ss salt, 1 ts allehånde, 1/2 ts ingefær, 1 ts nellik og 4 ts gelatin pulver som holder det sammen.
Urtekrydret julesylte får du ved å blande 3 ts tørket timian og 1 ts tørket merian sammen med 4 ts gelatin pulver.