En invitasjon fra Gilde og Prior til deres innovasjonskjøkken en regnvåt kveld i februar, vekket sommerlengselen etter grill, varm terrasse OG hamburger! Hamburgere a la Steve, innovasjon- og grillsjef hos Gilde, var en opplevelse – her er mine notater og mitt forsøk på å gjenskape litt av det jeg opplevde og lærte denne kvelden på Løren. Bilder og oppskrift her er fra dagen etter hvor jeg serverte gutta hjemme hamburgere fredag kveld.
Jeg lært masse nytt denne kvelden, håper jeg får det frem her. Lykke til!

Kjøttet? Alt kjøtt er godt i hamburgere men noe fett må det være. 15% fett er ideelt men 14% i kjøttdeigen her hjemme smaker godt. Mindre fett i kjøttet vil gjøre at noe av smaken tapes. Nymalt entrecote rett fra kjøttkverna smakte også fantastisk hos Gilde igår. Her er det fritt fram å prøve! Dagens  hamburgere hjemme hos oss ble KIWI sin kjøttdeig på 14%.

Krydderet? Dette er en liten vitenskap. 3-4% av kjøttets vekt bør være krydder. Dette inkluderer saltet, som bør være grovt slik som Maldon. Hva slags krydder? Hva slags smak liker du? Kveldens krydder var en klassisk blanding:
Til 800 gram kjøttdeig ca 30 g krydder:
17 g Maldonsalt
5 g Hvitløkspulver
2 g Chilipulver
4 g Pepper
1 ss Barbequesaus (gir også litt sødme)

Her er krydderblandingen jeg hadde hos Gilde:
Koriander, hvitløkspulver, fennikelpulver, salt og pepper. Dette passer fint til kjøtt med hakket sylta rødbet i og Bøffelost og soltørket tomat på toppen.

Tilbehør? Fantasien setter grenser….!
Det finnes mange ulike typer salat, rukkola er kjempegodt. Oster: Cheddar og Sveitser smaker veldig godt, fetaost er spennende smak, og også moden Norvegia gir god smak. Annet tilbehør er for eksempel stekt løk, Tzatziki, sure agurker, rød løk i ringer, Aioli, soltørka tomater og vanlig  tomater i skiver, ketshup, chiliringer, rømme eller kesam, agurk og salsa. Har du flere forslag? Kommenter gjerne!
Min hamburger idag var inspirert av Klikk med blåmuggost som smeltet deilig rundt på hamburgeren og en Mangosalsa på toppen!  Hamburger med mangosalsa-3538

Så skal hamburgeren stekes…
Kjøttet må først knas og knas og knas – det er en skikkelig klissete jobb når kjøttet tyter ut gjennom fingrene! Og når det blir mer og mer klissete blir det bare bedre og bedre. Så tas en passe klump ut, legg den på skjærefjøla og bank den med håndbaken. Snu den rundt og bank videre, gjenta dette flere ganger. Hamburgeren blir fastere og fastere. Til slutt lager du et lite hull i midten, da unngås dårlig stekt hamburger på midten. Legg den i veldig varm grillpanne eller stekepanne, snu den når den er stekt på den ene siden og legg på ost på den stekte siden. Når osten er smeltet er den ferdig, dette går fort og det er godt med hamburger som er litt rosa inni midten.

Legg på det du vil ha – og server gjerne gode pommes frites i skikkelig amerikansk stil!