Det er både enkelt, gøy og stor sjans for suksess når man baker i brød i gryte. Har du en passende jerngryte med lokk som tåler god varme, eller en gammel Römertopf fra 80-tallet stående i kjelleren, blir dette vellykket. Brødet er kjempegodt med god ost på! Oppskriften er fra boka “Eltefritt brød og himmelske kaker” av Ina-Janine Johnsen. Anbefales!! Ina har brukt sammat spelt i sin oppskrift, – jeg brukte sammalt rug da jeg synes brød med spelt blir litt fortere tørt.

Rør sammen i en stor bolle:
250 g hvetemel
250 g sammalt spelt eller sammalt rug
1 1/2 ts salt
1/2 ts tørrgjær
100 g ristede og grovhakkede valnøtter
1 ss god honning (jeg brukte akasiehonning) rørt ut i
4 dl vann

Dekk til bollen med plast eller putt den inn i en plastpose og la heve i romtemperatur i 12-18 timer. Legg et stort stykke bakepapir på kjøkkenbenken. Ha på mel og hell deigen over på papiret. Nå trenges det slikkepott!! Bruk den til å “spa” litt og litt mel inni deigen samtidig som du på en måte bretter den inn mot midten fra kantene. Jobb med deigen til den blir passe fast, men ikke for fast Legg brødemnet med skjøtene ned på benken og la heve i to timer, gjerne inni en stor plastbolle, eller med plast over.
Sett så en jerngryte  (eller den gamle Römertopf´en) inn i ovenen og sett ovnen på 250 grader. Når gryta er blitt skikkelig varm tar  du deigen over i gryta, setter på lokket, og lar seteke på 250 grader i ca 30 min. Ta så av lokket, senk temperaturen til 200 grader og stek videre i ca 15 min. Velv brødet ut av gryta og avkjøl på rist.