Hvite store bønner, såkalte hestebønner, kan bli nydelig middagsmat, enten alene eller som tilbehør til kjøtt eller fisk. Bare husk å legge dem i vann over natta. Her er en oppskrift fra boka “Bønner og linser”:

500 g store hvite bønner (hestebønner, butterbeans)
2-3 stilker frisk rosmarin
1.5 dl god olivenolje
En lite neve havsalt

Ta bønnene i en bolle eller gryte og fyll på godt med kaldt vann. La dem ligge og hvile seg over natta (i hvert fall en del timer). Skyll dem så med masse kaldt vann, ha dem over i en stor gryte, fyll opp med vann litt over bønnene og kok opp. Når det danner seg seg masse skum på toppen la det bare fosskoke, men ta en hullsleiv og fjern skummet. Ta vekk de bønnene som misfargede; de har et litt lilla skjær.  Ha så i salt, olje og rosmarin og la det hele småkoke i en ca en time, til bønnene blir hørt (sorry; møre) , men ikke helt bløte.  Ta gryta av platen og la bønnene  stå og trekke til seg de gode smakene en stund. Så kan du bare spise dem; med godt brød til, sammen en kyllingrett, til grillmat, eller i lønsjboksen. De er også god avkjølt i salaten. Jeg tok også noen oppi den italienske linsesuppa vi hadde i dag.