Med mye god ost tilgjengelig er det gøy å lage sin egen fikenmarmelade. Det er mange variasjoner av fikenmarmelader og med chili som en kjenner smaken av sånn passe mye, har jeg fått en ny favoritt.

Til 4 mellomstore glass:
500 gram fiken
3 dl rødvin
4 stjerneanis
1 dl bringebæreddik
2 ts tørket chili
70 g rørsukker
1 ss yacan sirup
1 dl vann fra bløtlegging

Rens fiken ved å skjære bort stilken og evt andre harde deler. Jeg la fiken i vann i et par timer, men det er mulig smaken blir mer intens uten bløtlegging og jeg prøver uten det neste gang.
Etter evt bløtlegging deles fiken i mindre biter. Ha alt opp i en kjele og sett platen på middels varme og varm sakte opp under omrøring. La det stå og småkoke til marmeladen er passe tykk. Den tykner noe mens den blir kald og pass derfor på at den ikke står for lenge. Jeg tilsatte litt av bløtleggingsvannet for å få en tynnere konsistens.  Ta ut stjerneanisene!

I en oppskrift jeg fant i en engelsk bok brukte de mørk muscovadosukker. Det klarte jeg ikke å finne i noen butikker men brukte som beskrevet ovenfor. Det er viktig å ha den litt brune, seige konsistensen. Brunt sukker har en kunstig konsistens og det er ikke den jeg er ute etter her. Angående chili brukte jeg tørrede hakkede jeg fant i velutstyrt butikk sin krydderhylle.

Ta kjelen til side og ha marmeladen på rene syltetøyglass. Sett på lokket og la de stå på benken til de kalde.
Neste gang skal jeg lage med balsamicoeddik eller rødvinseddik. Chili vil jeg fortsatt ha!
NYT eller gi de bort i julegave 🙂