I høst kjøpte vi et lam som hadde levd sine glade dager på ei øy ytterst i Nordfjord. Et sprettent lam som har fått løpe så mye som det vil gir mye godt kjøtt! Bogen fra lammet ble mørt og smaksrikt med denne oppskriften og god tid;

1 side lammebog, evt kje eller kalv vil fungere like bra

1 hel hvitløk, renset og skåret fedd i tynne skiver
2-3 dl fyldig rødvin, dessertvin er også bra
100g smør, Kviteseidsmør er jo best!
Salt og pepper
Timian og rosmarin på toppen
Bakepapir, evt ubleket matpapir

Riv av en langt stykke bakepapir fra rullen (ferdige stekeplatestykker fungerer ikke…) Legg bakepapiret i en passe stor stekeform eller ildfast form slik at papiret kan brettes rundt hele kjøttstykket. Bre smør utover med salt og pepper. Legg bogen på og dytt hvitløksfedd inn i kjøttet hvor det er mulig. Ha på smør, salt og pepper, og legg på friske urter toppen. Brett papiret rundt bogen, og hell på vinen i åpningen. Krøll papiret sammen i åpningen og langs siden slik at væsken holder seg inne i papiret under stekingen.

Sett ovnen 100 grader og plasser inn et steketermometer i kjøttet. Nålen plasseres slik at den står mest mulig midt i kjøttet og ikke mot ben. Stek til kjøttet har fått 72 grader, evt 70 grader om du vil ha det rosa i midten. La det hvile 30 minutter før du skjærer skiver til servering.

Mens du venter på kjøttet har du god tid, veldig god tid! Da lager du rotmos og en god saus til;

Rotmos:
Ha vann og melk med grønnsaksbuljong i en kjele. Ha opp i rotgrønnsaker skåret i store biter, slik som søtpotet, sellerirot, pastinakk, noen jordskokk og kanskje litt kålrabi. Ta det du har! Kok det til det er helt mykt, og hell av kokekraften. Kokekraften har masse vitaminer og smaker godt og er fin å koke andre grønnsaker i. Bruk en stampe og klem grønnsakene sammen, tilsett 2-3 ss smør og 1 dl fløte. Smak til med salt og pepper og evt litt muskatnøtt.

Saus;
Kok opp balsamikoeddik i en liten kjele med 1 dl rødvin og 2 ss soyssaus. La det koke til det er halvparten igjen. Når kjøttet er ferdig heller du i all kraften som ligger i bakepapiret gjennom en sil ned i sausen. Sett dette til koking da det er rødvin kraften som må kokes litt inn. Smak til og når det er mildere smak tilsettes fløte. Tilsett litt fløte av gangen mens du smaker til og det er blitt passe rund smak på sausen. Hvis du vil ha litt tykkere saus røres 1-2 ss Maizenna ut i litt kaldt vann som tilsettes veldig sakte mens sausen koker. Du ser fort når den så tykk som du vil ha den.

Hvis du vil ha en veldig enkel saus; La skyen være som den er, eller tilsett litt rømme. Og enkelt tilbehør er å langtidsbake rotgrønnsakene sammen med kjøttet.