Daube er en klassisk gryterett fra Frankrike, og den passer godt til norsk vinter med sin varme og fyldige smak. Navnet på retten er høytidelig men smaken er norsk og påskevennlig fordi den lager seg selv mens du sover, og du rekket å ta en skitur før maten er klar!
Takk til Merete for en deilig søndagsmiddag og en oppskrift 🙂

Denne gryteretten krever ei gryte uten tre- eller plasthåndtak og som kan stå i en stekeovn på 130 grader. Her har jeg brukt jerngryte, og det er veldig flott med emaljerte gryter til denne retten.

50 g tørket sopp
2 ss smør og 2 ss olivenolje, til steking
salt og nykvernet pepper
1 kg oksekjøtt, hjortekjøtt eller annet viltkjøtt skåret i terninger
1-2 løk
2-3 hvitløksfedd
300 g sellerirot
300 gulrot
1 boks flådde cherrytomater på boks
1 krydderbukett med frisk timian, laurberblad og frisk rosmarin
2 ss balsamicoeddik

Skyll soppen godt i en sil, og legg den i en bolle med minst 5 dl kaldt vann. La den ligge i bløt mens resten av maten lages.

I en ildfast gryte smeltes 1 ss smør og 1 ss olje. Stek kjøttet i 3 omganger på sterk varme, og salte og pepre kjøttet under steking. Rør godt mens kjøttet steker til det får en fin stekeskorpe. Legg det til siden mens resten av kjøttet stekes, og kok ut pannen med vann mellom hver omgang.

Skrell og hakk løk og hvitløk, skrell sellerirot i terninger og gulrot 3-4 cm biter. Har du andre rotgrønnsaker slik som persillerot eller pastinakk, kan det også brukes. Eller putt det i en rotgrønnsakmos som du serverer ved siden av.

Sett på stekeovnen til 130 grader.

Varm resten av oljen og smøret gryta. Stek løk og hvitløk til den er blank. Ha sellerirot og gulrot i kjelen og la det frese med i noen minutter mens du rører.

Legg kjøttet tilbake i gryta, og tilsett tomater, krydderbukett og balsamicoeddik. Sil vannet av soppen opp i et desilitermål, og hell 5 dl av vannet i gryta med kjøtt. Rør inn soppen.

HvaFransk gryte er en krydderbukett? Det er en bukett av friske krydder, her også inkludert laurberbland.
Lag en liten bukett, ta hyssing og bind det sammen.

 

 

 

 

Legg lokket på gryta og sett det inn i stekeovnen i minst 7-8 timer. Jeg laget gryta om kvelden og satte den i ovnen på 130 grader hvor den koste seg hele natten. Da jeg sto opp skrudde jeg ned ovnen til 100 grader og serverte maten god og varm kl.17.

Server med poteter, kokte erter og en rotmos. Her er en god sellerirotmos som kan tilsettes søtpotet, persillerot, gulrot og hva du måtte ha som passer.

Bon Apetit!