Artisjokk – denne rare grønnsaken som de fleste, meg inkludert, har smakt i hermetisk tilstand og trodd at det er slik den er.
Men slik er den altså egentlig ikke, og det skal vi fortelle om her. Vi hadde vår artisjokkopplevelse i en uthavn utenfor svenskekysten i seilbåt, hva blir din?

Artisjokken skal kokes og trenger derfor litt klargjøring:

Artisjokk3-1070175

 

 

 

Artisjokk4-1070178

Skjær av stilken nede, klipp av det svarte ytterst på alle bladene og kjær av toppen, da har du en pen artisjokk som er klar til å kokes med noen sitronskiver:

 

Artisjokk - koking-1070192

 

 

Kok de i 30 minutter… Og spis!Artisjokk_Ellen-1070184

 

 

 

Ja, mmmm…. Klar til å spise men hvordan??

Legg en god klatt med smør på tallerken din, Kviteseidsmør eller Bremykt passer fint.
Ta av et av de ytterste bladene. Nederst på bladet er det en liten klump deilig artisjokk-kjøtt. Legg den inn i munnen og trekk den ut mellom tennene – den lille kjøttmassen ligger igjen på tunga – smak godt på den! Dette er artisjokk!
Ta neste blad av, dypp det i smøret og evt litt flaksalt. Spis den lille kjøttmassen…. Til slutt har du spist alle bladene og artisjokkhjertet ligger foran deg, det aller beste i artisjokken: Skjær av den nederste trevlete delen, ta frem kniv og gaffel og spise resten med stor andektighet. Kos deg med smør og salt på, se ut over havet, heiene, skogene, vennene dine, veggene eller hva som helst og bare NYT!

Artisjokk - solnedgang-1070207

 

Og hva drikker vi til dette? Vi drakk en god Riesling, og en likte veldig godt et lett øl til.