Surdeigsbrød har en egen spesiell smak – skjemmer du deg selv bort med hjemmebakt surdeigsbrød blir det lett slik at du må fortsette 😉
Og TID er det som gjør at du lykkes!

Start med surdeigstarteren din – hvis du trenger å lage deg en surdeigstarter finner du hvordan HER.

Ingredienser:
165 g surdeigstarter
200 g hvetemel
65 g grov sammalt hvete
35 g grov sammalt rug
35 g byggmel
235 g vann – ca 30 grader og ikke over 37 grader (gir et vannforhold på 0,7)
10 g salt
Litt hvetemel til utbaking og gjerne rismel til heving

# Start med å blande vann til surdeigstarter, bruk fingrene slik at du får blandet det godt. Bland inn melet og kjør deigen gjerne i en kjøkkenmaskin – 15 minutter gir en fin deig. Ha deigen i en bolle og la hvile i 1 time.
# Strø deretter på saltet som du knar inn i deigen, og vent en times tid til saltet får satt seg.
# Nå starter bretteprosessen for å få fine luftige brød ved å aktivere gluten i melet: Skrap deigen ut på underlaget som er godt med mel. Ta tak i en av sidene av deigen med fingrene, trekk den ut uten at den “rakner” og brett den inn til midten. Gjør det samme på motsatt side så sidene møtes, og gjør det samme på de to andre sidene. Gjør det samme med alle fire hjørnene og gjør det samme rundt hele deigen 6-8 ganger. Bruk deretter en deigskrape og flip over, og dytt gjerne på den så den er god og rund 😉
# La den ligge på benken i nærmere 30 minutter til den har seget litt utover.
# Start med neste trinn på preparering av deigen; Snu deigen oppned og børst av melet på undersiden. Nå skal du lage et litt avlangt brød: Start med å brette ca 2 cm inn øverst, deretter tar du tak i et hjørne, trekker litt deig ut og bretter det inn mot midten av deigen. Dette gjør du på motsatt side og på hver siden annenhver nedover hele deigen. Deretter tar du tak øverst igjen og ruller hele sammen tett som en rullepølse og se til at “sømmen” er tett og at du har små “rumpehull” på hver side – her trekker deigen inn luft! Ha litt mel i hevekurven, og legg ned deigen der.
# Sett deigen i kjøleskapet til heving natten over, inntil 24 timer.

Var dette litt vanskelig beskrevet? Sjekk opp DENNE filmen på YOUTUBE 12.30 min ut i filmen. Og hva er en hevekurv? Vi har brukt en rund kurv i stål med linhåndkle i og en kurv av tørket bambus eller piletre.

# Da er vi kommet til stekeprosessen; Sett stekeovnen på 300 grader samtidig som du setter jerngryten med lokk inn i ovnen. La den stå litt etter ovnen er blitt varm så kjelen har får god varme. Legg brødet opp i kjelen – dropp det opp i med sømmen ned – husk at kjelen er veldig varm. Skjær et snitt på skrå i brødet med en skarp kniv eller barberblad for å unngå at brødet sprekker.
# Sett inn i ovnen med lokket på og senk temperaturen til 250 grader, og stek i 20 minutter med lokk, og deretter 20-40 min uten lokk.
Stek brødet til det er bittelitt brent.

Har du ikke jerngryte? Alternativt kan du legge et bakepapir på rista, legg deigen på stekepapir og ha ca 4 dl vann i langpanne under. Bruk samme steketemperaturer som ovenfor. Vi har nok lykkes best med jerngryte!