Ei stor og god gryte laget av viltkjøtt en en fantastisk søndagsmiddag. Det meste av kjøttet kan brukes i ei slik gryte da det bare er å la den stå og koke lenge nok til kjøttet er blitt mørt og godt å spise.
Stek kjøttet først:
500-800 gram hjortekjøtt eller annet viltkjøtt fra store dyr
Skjær kjøttet opp i terningen på omtrent 2×2 cm
Varm opp en jernpanne med olje og smør, stek litt kjøtt om gangen og salte/pepre under steking
Legg kjøttet til side, i en skål eller en kjele. Hell vann i kjelen mellom etter hver steking og rør om, og hell sjyen over kjøttet i skålen.
Legg kjøttet til side, i en skål eller en kjele. Hell vann i kjelen mellom etter hver steking og rør om, og hell sjyen over kjøttet i skålen.
Videre:
10-15 sjalottløk; deles i 1/4 båter, stekes og legges sammen med kjøttet
10-15 sjalottløk; deles i 1/4 båter, stekes og legges sammen med kjøttet
2-3 gulrøtter; skrelles, skjæres i skiver og stekes
Bland alt i jerngryta sammen med kjøttet og tilsett:
2 ts Dijon sennep
5-7 skiver brunost
2 ss solbærsaft (ublandet)
1 beger creme fraiche el lettrømme
5-8 einebær, støtt i morter
1-2 dl melk eller matfløte
salt og pepper
1/2 ts timian
250 g champignon; renses ved å fjerne stilken og stekes med masse smør og 2 fedd pressede hvitløk. Legges i en egen skål og has i til slutt.
Kok til kjøttet er mørt, ca 20-30 minutter. Tilsett soppen og evt 1 pk frosne erter til slutt og la de småkoke med til de er varme. Serveres med Sellerirotpure, kokt brokkoli og poteter. Nyt!
Laga hjortegryta i dag, den var nydelig:-) Kokte kjøttet i et par timer før jeg tilsatte grønnsakene og resten av ingrediensene. Hadde også i noen t-skjeer mørk kjøttbuljong! Takk for tips, og takk for maten!
Takk – så hyggelig at den falt i smak!
Kjøttbuljong var en god ide, det vil jeg prøve en gang utpå høsten!
Ellers bruker jeg alltid sellerirotpure til gryta, er i oppskrift her den også.
Koker hjortesteken i jerngryte med vann og melk.Men det blir veldig mye grums som flyter opp.Hva kan det være?
Hei
Det er ikke godt å si hva det er men jeg vil anta det er mindre kjøttbiter eller stekeskorpe hvis du rundstekte den først.
Jeg bruker også hel steik som jeg lager viltgryte av, og da skjærer jeg opp steika i passe biter.
Hilsen Ingeborg.
Har du noko vatn i gryta? Ca veskemengde på 750 gr kjøtt?
Hei. Ja, når jeg steker kjøttet i jerngryta (kan også bruke stekepanne) koker jeg ut kjelen mellom hver stekerunde. Dette blir en smaksrik væske som jeg heller det over kjøttet. Bruker ca 1 dl på hver utkoking. Ellers bruker jeg ikke vann i gryta.
Hilsen Ingeborg.
Hei! Fristende oppskrift som jeg har handlet inn til, men jeg er også usikker på hvor mye vann. En dl for hver stekerunde, hvor mange stekerunder på 750g kjøtt? Det kommer jo an på str på pannen? Så rett og slett, hvor mange dl vann? På forhånd takk.
Hei! Hyggelig at du liker oppskriften min!
Det kommer helt an på størrelsen på kjelen, slik du sier. Jeg bruker ofte en jerngryte som er 25 cm i diameter og høye kanter. Til denne kjelen ville jeg stekt ditt kjøtt i to omganger når kjelen er svært varm. For mindre kjele ville jeg delt det i tre omganger og redusert på vannet til 0,7 dl. Hvis du bruker teflon stekepanne setter ikke så mye kjøttkraft seg fast og det er mindre å koke ut. Jeg vil da bruke 0,5 dl vann i en større stekepanne, dvs 28cm og større.
Håper dette gir deg svar og kommenter gjerne igjen på hvordan det fungerte.
God middag – Hilsen fra Ingeborg.
Hvor mange personer er denne beregnet til?
Hei.
Gryten pleier å rekke til 5 personer eller 4 veldig sultne!
Gryteretten er ikke avhengig av sopp så den kan godt kuttes ut. Hvis du vil ha litt mer grønnsaker kan du ha brokkoli, blomkål og rosenkål.
Beklager litt sent svar 🙂
Dersom en ikke kan bruke sopp, hva ville du ha erstattet det med?
Hei.
Veldig godt, fikk mye skryt.
Brukte seterrømme, ca 800gr dåhjort av kalv. Kokte ut pannen 3 gangen og helte alt i en kjele og kokte ut pannen med ca 1,5 dl vann etter hver runde.
Lot kjelen “småputre” med ferdig brunet kjøtt under hele prosessen under steking av kjøtt, sopp og løk.
Brukte i tillegg til sjampinjong: aromasjampinjong og østerssopp. Tror kanskje kantareller hadde gjort seg i tillegg:-)
Hei og takk for hyggelig tilbakemelding! Det var spennende med så forskjellig sopp, det må prøves en gang 🙂
Hei.
Har planer om å lage denne til søndasmiddag til en ca 8 personer. Dette er vel til en ca 4 stk kan jeg tenke meg? Er detsnakk om dobling av oppskrift her da?
Første gang jeg skal lage en søndasmiddag, så kan gjerne få det inn med teskje 😛
Jeg har ca 2 kg med hjortebiff i frysen. 🙂
Denne var veldig god! Laga den med hjortekjøtt, som fekk koke/trekke i 1.5-2 timar før resten vart tilsatt. Tilsatte litt sellerirot og persillerot i tillegg til ingrediensane i oppskrifta.
Hei. Takk for tilbakemelding, og det var en spennende vri! Sikkert mørt kjøtt når det har stått og trukket så lenge. Hilsen Ingeborg.
Har lagd denne gryta flere ganger og det blir middagen i dag. Tusen takk for en skikkelig god oppskrift!!
Hei – tusen takk for så hyggelig tilbakemelding!
Jeg lager denne gryteretten selv også ganske ofte. Hva liker du best til å ha ved siden av?
God førjul og hilsen fra Ingeborg.