Det er blitt laget mange curry-retter i vårt hjem. Våre gode naboer gjennom mange år på Årvoll kan jeg takke for denne lærdommen, fra Michael som har vokst opp i Malaysia og fra Ragnhild som har reist rundt i India.

For at jeg selv skal ta vare på dette skal jeg forsøke å få alt inn her, og jeg starter med en utvidet krydderliste, noe av det første jeg lærte av Ragnhild en sommer på Berge, så langt unna du kan komme India og alt av innvandrerbutikker!

Sommer på Berge, Luster i Sogn.

Følgende kryddere er aktuelle:
  • Spisskummen (Cumin seed)
  • Chilipulver
  • Garam Masala
  • Gurkemeie (Turmeric)
  • Hot Madras curry pulver
  • Fennikelfrø malt
  • Vindaloo curry pasta og andre pastaer
  • Bulghur (knuste hvetekjerner)
  • Koriander; fersk eller pulver
  • Hel nellik
  • Kardemommefrø grønne
  • Kanelstang
  • Salt og pepper
Andre råvarer som brukes i curry:
  • Kokosmelk
  • Kikerter og andre bønner
  • Sesamolje
  • Bambusskudd
  • Youghurt naturell
  • Chili
  • Ingefær
  • Løk og hvitløk
Denne listen kan bli uendelig lang, og noe er ikke typisk asiatisk. Men dette er råvarer som gir god smak, og etter mange curry-gryter på samvittigheten er det gøy å supplere med andre sterke smaker.

Forslag til krydderblanding:

 

2 ss hot madras currypowder
(gir sterk, litt stram smak, kan sløyfes)
1 1/2 ss spisskummen
2 ss koriander pulver
1 ss turmeric
2 ss garam masala
evt 2-3 ss sukker.
Tilsett 2-3 cm vann i et glass sammen med krydderet
og la stå og svelle til maten skal lages.