Rett etter jul og alle har lyst på “noe annet”….. Det ble en god og saftig laks i kombinasjon med frisk appelsinsmak, og enten kokt ris eller pasta, som vi hadde denne kvelden.

600-800 gram Salmalaks, eller annen rå laksefilet
3 dl Creme fraiche
1 presset appelsin og 1 appelsin til pynt
1/2 presset sitron
3 ss soyasaus
2 ss flytende honning
1/4 rød chili, finhakket
1/2 bunt vårløk finsnittet, evt 1 bunt finklippet gressløk og 1-2 vårløk til pynt
evt 1/4 granateple til pynt

Rør sammen Creme fraiche, presset appelsin- og sitronsaft, soyasaus, honning og chili i en bolle og tilsett vårløken.
Skjær laksen i store biter på 70-100 gram. Varm opp en middels varm stekepanne med litt smør og legg laksen i. Drypp på litt soyasaus på hver bit, og stek de på en side i 2 minutter. Snu laksebitene og stek videre 1-2 minutter til. Fordel sausen mellom laksebitene og la det småkoke med laksen i ca 5 minutter. Legg gjerne på et lokk på slutten av steketiden. Hvis bitene er store eller spesielt små blir steketiden tilsvarende lengre eller kortere.

Fisken kan tilberedes i ovnen ved å legge bitene i et ildfast form. Hell sausen i formen og tilbered som angitt over. Stekes ved 150 grader i 8-10 minutter på midterste rille.

Før servering skjæres skallet av appelsinen og den skjæres i tynne skiver på tvers. Fordel skivene utover med hakket vårløk og granatepleperler. Server med kokt ris eller pasta og soyasaus til.

Litt ekstrapynt som smaker godt er frisk koriander og cashewnøtter over.