Brød er godt, dette brødet blir en også mett av. Og mettheten varer veldig lenge! Berit Nordstrand sine bøker har mange bra oppskrifter og dette er en av de, med Ingeborgskokebok sine tilpasninger med dobbel porsjon som er nok til 3 brødformer.
1/2 pk gjør
2,3 liter vann ca 37 grader
2 ts honning
3 dl linfrø
1 kg sammalt spelt
1 kg fint sammalt rug
3 dl gresskarkjerner
3 dl sesamfrø
4 ts mineralsalt
Mal først linfrøene så de blir knust, gjerne noen sekunder i en foodprosessor eller blender.
Løs opp gjæren og honningen i vannet. Bland alt det tørre inkludert linfrøene, i en bakebolle. Bland det godt og tilsett derettter vannet med gjær og honning og bland den løse deigen godt.
Legg et håndkle eller lokk over bakebollen og sett til heving i ca 12 timer eller natten over på et lunt sted.
Kle 3 brødformer med bakepapir, eventuelt smør de godt. Fordel deigen i brødformene og sett de til heving i kald ovn i 1 time. Sett ovnene på 175 grader med varmluft og stek brødene videre i ca 1 time fra ovnen er blitt varm.
Brødene er ferdigstekt når en hører en hul lyd når en banker på undersiden av brødene.
Ta brødene ut av formene og avkjøles på en rist.
Hvis du vil ha litt mer smak på brødene kan det tilsettes 1ss Provencekrydder, brødkrydder eller karve i det tørre før væsken tilsettes.