Søndag og kald vinterdag og stek til middag, en slik mat som gjør-seg-selv!
Steken var kalv av storfe, og fremgangsmåten kan brukes på alle typer steker. Finn ut kjernetemperaturen for kjøttet, plugg inn steketermometer og stek i vei!
Legg Römertopfen i kaldt vann som dekker i minst 15 minutter. Dekk bunnen med grovt hakkede grønnsaker, idag brukte jeg 6 løk hvorav noen rødløk, 1 purre, 1 paprika og 5 fedd hvitløk.
Kalvesteken gnis inn med salt og pepper. Varm opp grillpannen så det freser når du heller i olje og smør og stek kalvesteken rundt slik at den får en fin stekeskorpe rundt hele. Legg kalvesteken på grønnsaker, og fyll på med flere grønnsaker rundt.
Lag buljong av 2 grønnsaksbuljongterninger som klemmes ut i 2 dl kokende vann og hell på.
Strø på 1 ts med krydderert Five Spices oppe på kalvesteken, og dryss til salt og pepper på grønnsakene.
Sett i steketermometeret, tuppen skal stå mest mulig i midten av kjøttstykket. La ledningen gå ut av Römertopfen når lokket settes på og koble til utenfor ovnen. (Jeg har slitt ut steketermometeret i ovnen og har kjøpt et som står utenfor.) Still steketermometeret inn på ønsket kjernetemperatur, litt rosa kalvekjøtt er 60 grader, og husk at den stiger 2-3 grader etter den er tatt ut av ovnen.
Sett Römertopfen med kjøtt og grønnsaker inn i kald ovn og skru ovnen på 125 grader. Nå er det bare å vente og se – kjernetemperaturen avgjør steketiden!
Server med kokte poteter, gulrøtter og erter.
Saus: Husets tenåring ville ha brun saus og den lages raskt slik:
Ta kraften som er i Römertopfen i en skål, tilsett 1 ss Creme Fraiche pr dl kraft og rør det godt sammen. Tilsett brun sukkerkulør og server!
Hvor lang steketid ( ca.)
Hei
Når det er bruk av steketermometer er det kjernetemperaturen som avgjør, og hvis steken tas rett ut av kjøleskapet vil det ta lengre tid enn om den har romtemperatur. Jeg husker ikke nå hvor lang tid det tok å få denne steken gjennomstekt, men det er bedre at den står litt lengre enn nødvendig fordi leirgryta sikrer en saftig stek. Beregn derfor litt for god tid og jeg tipper 2-3 timer. Hvis du ser at det tar litt lang tid kan du skru opp til 100grader. Lykke til!
Hva mener du med å skru opp til 100 gr? Ovnen står jo på 125gr.
Hei.
Römertopf skal settes inn i kald ovn og når den er satt inn settes ovnen på 125 grader.
Hilsen Ingeborg.