Denne gode gamle oppskriften på lefsekling lærte jeg en sommer inne i Grønli i Luster sammen med tante Kjersti og tante Aasta.
Hver sommer kjøper jeg meg lefsekling på en kafe i Luster og smaken er fortsatt den samme. Det fpr meg til å tenke på den varme sommerdagen jeg bakte og stekte mine yndlingslefser.
Her følger notatene jeg gjorde med en forhåpentligvis god nok beskrivelse til at vi kan få disse til i mange år fremover!
Lefsedeigen lages dagen før:
6 dl melk
4 dl fløte
500g margarin
2 kg hvetemel
Smuldre smør og mel godt sammen.
Bland inn resten, ikke kna eller rør deigen så mye at den blir seig.
Ta 1 emne av deigen. Del resten av deigen i 16 emner nøyaktig.
Bak alle emnene ut så de blir på størrelse med en asjett, og sett i kjøleskap til neste dag i en plastpose.
Bak først 8 utenpåleiver, start med å lage klining;
9 egg
1 1/2 dl fløte
2 små ss hvetemel
Kjevle ut en leiv til størrelse med takka, legg leiven på takka og smør på klining med det samme.
Leiven stekes på ei side, mens de 9 andre stekes på begge sider.
Legg laken/dynetrekk utvoer. Legg et håndkle bløtt i lunka vann mellom hver leiv.
Legg et plaststykke over og lakenet over det. Dette gjøres mellom hver gang ei leiv er ferdig.
Når alle lefsene er stekt, dvs 8 lefser er stekt på en side og 9 lefser er stekt på begge sider:
Ta ei lefse som er stekt på en side, legg den siden som ikke er stekt ned og ha dette på:
Rør godt sammen Bremykt og sukker og smør det på lefsa.
Riv over Gudbrandsdalsost til et jevnt lag.
Legg over ei lefse som er stekt på begge sider.
Brett to sider inn mot midten av lefsa.
Ta den 9. lefsa som er stekt på begge sider og skjær den opp i 16 like store snipper.
For da lefsa ble brettet inn mot midten sto det igjen to udekkede områder hvor snippene legges inn.
Smør på et lag til med Bremykt blandingen og riv over Gudbrandsdalsost.
Brett en gang til og skjær lefsene opp i 3-4 cm brede avlange stykker, på tvers av leiva.
Lefsene kan fryses og holder seg godt i flere måneder.
Lykke til og nyyyyt!
Hei!
Jeg og en venninne skal ha bakehelg til helgen og lurer på lefser…..Vi fant denne her: http://ingeborgskokebok.no/?p=515
men der følger det ingen oppskrift med??? Er det mulig å få denne oppskriften?
Lurer også på om du kan si noe om hvordan de er liksom, og hvor de stammer fra…..Jeg bor på Hafslo i Luster kommune og kommer innimellom borti noen aldeles nydelige lefseklinger. Jeg og min venninne prøvde oss også sist jul, da endte vi vel opp med noe som het Sunnfjordlefser, de ble noenlunde men ikke sånn som jeg så for meg……disse her ser tynneog luftige og deilige ut og det kan se ut som det er geitost i dem?
På forhånd takk for tilbakemelding!
Mvh
Lise Vik-Haugen og Guri Aarhus
Hei – så spennende at dere skal bake!
Nå er oppskriften lagt inn og jeg skal få lagt til fyllet senere i kveld når jeg har sjekket opp hos min kusine.
Jeg håper dere får det til og at dere vil legge inn en kommentar om hvordan det gikk og om oppskriften var god nok.
Lykke til!
Hei!
Lefsebaking overstått og lefsene er kome i frysen. Bakinga gjekk fint, deigen var god å jobba med, og “krympinga” som tidlegare har skjedd når leiven kom på takka var mykje mindre med denne deigen enn me har opplevd før med andre deigar. Det einaste som var litt uklart var “den 17. lefsa”, kor stor den skulle vera osv. men det løyste seg greit.
Konklusjonen min er at neste år dobla me deigen!
Takk for tilbakemelding – så flott at dere har fått til lefsene!
God jul fra Ingeborg.
God jul til deg også og takk for god oppskrift! Jeg hadde med lefse på jobb forleden dag og alle let vel!
Du spør om oppskriften var god nok:
Vi lurte vel litt på der du skriver “Legg over ei lefse som er stekt på begge sider.” – skulle denne smøres på ingen, på én eller på to sider??
En annen ting er dette med mengder av ingrediensene til smøring og klining – for oss ble det altfor altfor masse med 9 egg osv til klining, pleide det å gå med så mye for dere? På den annen side ble det for knapt med 1 kg geitost som vi hadde kjøpt inn. Hvis du ønsker det, så går jo det an å justere eller presisere dette litt i oppskriften.
Men alt i alt nydelig, og ja, vi dobler neste år!
det er fleire oppskrifter på Sognekling, og dei fleste bygdene i Sogn har sin variant.Denne som ligg her er slik me gjer det i vår familie
Kontakt Bygdekvinnelaget på Hafslo så er det sikkert nokon som kan gje dykk info om korleis dei gjer det der ute,- eller andre “kjerringar” som driv med bakst.
Lukke til…den er VELDIG god,- men mektig…….
mh Anne Kristi,( Ingeborg sitt søskenbarn)