Er skikkelig i grovbrød-modus nå, – her kommer enda en variant. Begynn kvelden før bakedagen, eller på morgenen hvis du skal bake på kvelden. La deigen få heve godt! Mens dagens deig hevet fikk jeg sett to håndballkamper 🙂

Kok opp 4.5  dl vann i en passende gryte og
hell i 1 pose 5-korn-blanding (220 g )
Bland sammen og la stå  over natten eller en del timer.

Bland sammen følgende i kjøkkenmaskinens bakebolle (eller annen stor bolle):
800 g hvetemel
300 g havremel
150 g grov sammalt hvete
150 g grov sammalt rug
1 pose tørrgjær
1 ss havsalt

og tilsett ca 1 liter lunkent vann og
5-korn-blandningen.
Elt deigen godt, dvs 8-10 min. Juster med mel eller vann om nødvendig slik at deigen blir smidig og så vidt slipper bollen. Sett bollen i en plastpose el.l. og la heve 2-4 timer, – du kan godt slå den litt ned et par ganger. Tøm så deigen på bakebordet, kna inn mer mel om den er klissete og form til 4 brød. Legg i brødformer, gjerne med bakepapir i, og sett til heving i ca en halv time. Sett ovnen på 220 grader (eller 210 med varmluft). Pensle brødene med lunken vann og strø over litt sesamfrø.  Stek på nederste rille i 40 – 50 min. Sjekk om de er ferdig stekt ved å banke på undersiden av brødet; da skal det lyde litt hult. Avkjøl på rist og test en skalk med godt smør på:-) og gi bort et brød til noen du liker.