Dette var fredagskaken på jobben i dag, – og dette var alt som lå igjen på fatet etter kun kort tid!! En kake utenom det vanlige, nøttebunn med overraskende god avocadokrem! Veldig sunn og uten mel og sukker. En litt bearbeidet oppskrift bra boka “Frie kaker” av Anne Spurkland. Spurkland lager mandelbunn med pistasjnøtter, og lar nøttene ligge i vann natten over. Det hadde ikke jeg tid til. Du bør få tak i noen gode og myke avocadoer, og ikke av den hurtigmodnede typen.

200 g grovmalte hasselnøtter eller valnøtter,
20 stk tørkede finhakkede aprikoser (kjørt i kjøkkenkvern),
70 g mykt smør (evnt litt mer) og
1 ts vaniljesukker – kjøres sammen i kjøkkenkvern til en jevn masse.

Massen trykkes ned i liten godt smurt springform. Stekes ved 175 grader i ca. 30 min. Ta ut og avkjøl på rist. Mens bunnen steker lager du Avocado- og limekrem:

400 g avocadokjøtt (ca 4 store modne avocadoer) moses med stavmikser, evnt gaffel,
o.5 dl limesaft,
revet skal av en 2 lime, og
1/4 ts salt – blandes sammen til en jevn masse.
70 g Delfiafett og
120 g honning smeltes forsiktig sammen i vannbad.

Bland honningblandingen forsiktig inn i avocadokremen og hell kremen over den avkjølte nøttebunnen. Sett i fryseren en time eller mer. Kaken trenger ca en time opptining i før den kan spises. Pynt med hakkede pistasjnøtter eller tranebær, og gjerne noen mynte- eller sitronmelisseblader.