Her er pastasausen som jeg lærte å lage da jeg bodde i Firenze. Sverger fortsatt til den. Kan lages med eller uten kjøttdeig. Om du vil lage den vegatarisk synes jeg det blir godt med stilkselleri. Til 4 personer – og laget med kjøttdeig – trenger du:

1 ss smør
400 g  kjøttdeig (jeg bruker kylling-)
4 – 5 ss olivenolje
1 stor gul løk, grovhakket
2 store gulrøtter, grovhakket
2 fedd hvitløk, knuste
500 g hermetiske tomater
60 – 100 g tomatpurè
(5 – 6 stilker selleri, hakket)
0.5 – 1 dl kokende vann
1 ss oregano
(noen dråper tabasco)
Salt og pepper

Stek kjøttdeigen i smør i jerngryte (eller stekepanne) på relativt høy varme,  men ikke for lenge, – den må ikke bli tørr. Sett kjøttdeigen til side.  Varm olivenole i stekepanne og surr løk, gulrøtter og evt selleri på lav til middels varme til den blir myk. Tilsett hvitløken og oregano og la surre litt til. Ha grønnsakene over i gryta med kjøttdeig og tilsett hermetiske tomater, tomatpurè, kokende vann (0g evt tabasco). For å dempe den metalliske smaken det lett blir av tomatpurè kan du tilsette 1 ts malt kaffe. La sausen koke i 10-15 minutter, juster evt med mer vann og smak til med salt og pepper. Molto buono!!!