Det kan være irriterende å ikke få knekkebrødene helt tørre, sprø og passe tynne. Knekkebrød smaker utvilsomt best når de er tvers igjennom sprø og ikke har fuktige tykkere felt i midten eller svidde i hjørnet. Vi har prøvd ut mange måter å lage gode knekkebrød på og her er noen gode knep:

Følg oppskriften og hvis ikke det er beskrevet så rør det tørre godt sammen før du tilsetter væske. La det stå og svelle 5-10 minutter før du tar det utover stekeplatene.

Legg på bakepapir på stekeplatene. Det er også mulig å kjøpe teflonbasert bakepapir som kan brukes mange ganger, det koster ca 45 kroner pr ark. Det gjør det litt enklere å smøre utover og det fester seg ikke til knekkebrødene.

Fordel deigen på stekeplatene med nøyaktig like mye på hver plate. Bruk slikkepott og smør det utover stekeplatene. Nå gjelder det å finne frem til det pirkete genet ditt og fortsette å smøre deigen utover til den er like tykk over hele platen. Her får du ingen hjelp ved at det fordeler seg selv når det blir varmt inni ovnen, slik kakedeiger kan gjøre.

Sett stekeovnen på 160 grader med varmluft, og stek knekkebrødene i ca 1 time. MEN etter bare 15 minutter tar du platene ut og ruter opp knekkebrød platene med pizza-hjulet. Fortsett stekingen til de er passe bruke og sett fingeren midt på knekkebrødet midt på platen for å kjenne om det er hardt.

Hva kan skje?

 • Jeg fikk for mye vann i deigen
  Litt for mye vann vil trekke seg inn hvis du lar det stå og svelle litt lenger. Har du fått i en del for mye vann kan du tilsette litt mer tørt som må røres veldig godt inn sammen med resten.
 • Jeg får ikke knekkebrødene tørre….
  Kanskje det vanligste problemet: Sjekk at du har på varmluft. Åpne ovnsdøra innimellom for å slippe ut fuktighet i stekeovnen. La de steke litt lenger, men skru ned varmen litt og behold varmluften på. La de fortsatt stå ovnen når den slås av, gjerne natten over.
  Husk at knekkebrød ikke er kakedeig – knekkebrød skal “tørkes” og kan derfor settes inn igjen om du ikke er fornøyd med stekingen.
 • Jeg glemte å rute opp knekkebrødplatene
  Prøv å være litt brutal når du kommer på det og prøv å dele de opp – ellers er det bare å knekke i vei på platene når de ferdige og kose seg med ujevne kanter 🙂
 • Jeg har ikke alt som oppskriften sier – kan jeg bruke noe annet?
  I knekkebrød med frø og grovt mel kan du fint bytte ut noen ingredienser med noen andre. Ved å tilsette havregryn og grove melsorter vil de absorbere med væske og prøv deg derfor frem på mengden væske. Frø og kjerner kan du bruke mye av men vil gjøre knekkebrødene noe mer løse.
 • Knekkebrødene mine ble litt svidd
  Det skjer – bruk godt smør på og smil! Min mormor sa at man fikk god sangstemme av svidd mat men da skulle jeg vært internasjonal sanger :-)))

Har du flere forslag som bør inn på listen her? Eller kanskje noen gode tips å dele med oss? Så lenge vi baker knekkebrød vil vi stadig utvide mulighetene med gode ingredienser og tips til å få fine knekkebrød.