Hver jul får vi deilig røkt pinnekjøtt tilsendt fra Luster.
I år fulgte vi Hellstrøm sine anbefalinger moderert til våre egne tradisjoner og resultatet ble et saftig pinnekjøtt med karakter og særpreg. Vi har med denne oppskriften funnet hvordan vi liker det, og husets hogstmann er særdeles fornøyd over at tiden som vedkløyver for å lage pinner som passer til kjelen er over!

2,5 kg røkt pinnekjøtt
1 bunt persille eller gressløk
2 kg kålrabi
500g smør
Pinnekjøttet legges i vann dagen / kvelden før, og skal vannes ut fra tolv timer til et døgn, avhengig av hvor salt en ønsker kjøttet.

Grønnsaker til Buljong:
Gulrøtter
3 stk løk
1 stk purreløk
5 stk laurbærblad
1 kvist timian
15 stk einerbær
2 ts malt hvitt pepper
1 knivspiss kajennepepper

Først lager vi en buljong.
Vi kutter opp og renser løk, gulrøtter, purreløk og selleri.
Sammen med laurbærblad, sort pepper, einebær, timian og en knivspiss kajennepepper legger vi dette i en kjele med 5 liter vann og lar dette koke en drøy time før det siles av.
Pinnekjøttet koker vi direkte i buljongen! Sørg for at alt kjøttet er dekket med veske. La dette koke i ca en time.
Mens kjøttet koker lager vi stappe. Rens kålrabien og kutt den opp i terninger. Kok den opp sammen med 2 gulrøtter.
Når det er ferdig kokt i saltet vann stamper vi det sammen med 250 g smør i terninger.
Ta stavmikser og kjør dette til det er en fin pure og smak til med salt og pepper, litt fløte og kraft fra pinnekjøttet.
Til slutt er det sausen. Vi koker opp litt vann i en kjele og visper inn ca 250 gram smør litt etter litt.
Til slutt visper vi inn hakket gressløk eller persille i sausen.