Pinnekjøtt er en viktig del av min barndoms jul, og mitt ansvar 1.juledag. Hvorfor jeg ikke får pinnekjøtt på julaften er en annen historie….

Pinnekjøtt kan kokes på flere måter. Jeg er oppvokst med å koke det på bjørkepinner vi har hugget opp av vedkubber. Koketid er ca 2,5 – 3 timer. Tilbehør er kålrabistappe slik min mor laget den, se lenger ned, og kokte grønnsaker som vi ønsker til.
Her er oppskriften jeg brukte da jeg laget Hellstrøm sin variant. Dette ble et smakfullt pinnekjøtt og krever at det er røkt kjøtt en har kjøpt.

Årets variant for å koke pinnekjøttet er inspirert av Kjøkkentjeneste. Her er det store mandelpoteter som er risten i bunnen av kjelen og koketiden er den samme. Kjelen fylles med like deler øl og vann. På grunn av cøliaki i familien brukte vi glutenfritt øl slik at vi kunne bruke kraften som saus. Hvorfor koker ikke potetene i stykker? Saltet fra pinnekjøttet bidrar til at potetene er hele og flotte når de tas opp av kjelen.

I fjor saltet og tørket vi pinnekjøttet selv. Lammet var et fjorårslam som hadde gått ute hele vinteren på ei øy ute mot havet i Nordfjord. Det var et kjøttfullt lam med en fantastisk smak! Og slik gjorde vi lammeribben til et godt pinnekjøtt:
1 kg fint salt brukte vi til å gni kjøttet inn med sammen med 1 ss sukker, gni spesielt godt inn på de kjøttfulle stedene
Ta en plastbalje og har 2-3 kg grovt salt i bunnen, legg ribben ned i med “buen” opp, og dekk godt med saltet
Sett det kjølig i minimum 3 døgn, gni salt inn hver dag og snu den i baljen. Vi hadde en kjøttfull ribbe og lot det ligge i 2-3 uker.
Ta ribben ut av baljen, skyll den godt for salt og tørk den med papirhåndkle.
Heng ribben på et kjølig og luftig sted, for eksempel et råloft eller en bod uten høy luftfuktighet. Det trenger 6-8 uker for å tørke fint til jul. Følg godt med på at det er rette tørkeforhold og ikke instekter eller andre dyr på det. Se etter mugg på kjøttsidene, og tørk /skrap det bort og gni inn med mere salt, spesielt der det kom mugg.
Kjøttet på kammen skal være hardt og mørkt når man klemmer på det – da er det ferdig! Kos deg med egenprodusert pinnekjøtt!

Kålrabistappe hører til og slik lager du nok til 4-5 sultne julegjester:
2 kg økologisk kålrabi skjæres i biter og kokes myke i lettsaltet vann sammen med et par gulrøtter.
Hell av vannet. Ta frem “stapperen” og mos grønnsakene godt sammen med 3 dl fløte og ca 100 gram smør. (Kviteseidsmør er spesielt godt her!)
Når pinnekjøttet er ferdigkokt tas ca 2 dl kraft fra kokingen som røres inn. Det er svært viktig å starte med litt om gangen da det er veldig ulik saltmengde i kraften fra ulike kjøttyper og derved umulig å angi korrekt mengde kraft.

God Jul og lykke til!