Dette er en nydelig og sunn bønnegryte, dessuten bra for slunkne bankkonti. Hvite bønner kalles også bondebønner eller hestebønner, fås i innvandrerbutikker. Ca. 4 porsjoner.

250 g. hvite bønner legges i rikelig kaldt vann natten over
Tøm ut bløtevannet og skyll bønnene et par omganger i nytt vann.
Ta ut misfargede (blålige) bønner.
Ha bønnene i en stor gryte, kok opp og la fosskoke i 5 min.
Tøm av vannet og fyll på 9 dl. nytt vann. Kok opp på nytt.
Kutt opp 2 løk i båter, 2 gulrøtter og 2 selleristilker i skiver el staver.
Ha i grønnsakene +
1 box herm.tomater, 1 ss tomatpurè, 1 ss frisk oregano (el 1 ts. tørket)
og 1 1/2 god olivenolje,
legg lokk på gryta og la småkoke/syde til bønnene er møre.
Smak til med salt og pepper.
Rett før servering tilsettes rikelig hakket frisk bladpersille
Server med gode rundstykker og creme fraiche.