• Currykrydder: 1/2 kopp pulver i vann eller 2-3 ss krydderpasta
  • Olje som dekker bunnen i kjelen
  • 3 løk skåret i tynne båter
  • 3-4 fedd hvitløk finhakket
  • 4 cm ingefær, skrelt og finhakket
  • Evt 1 rød chili finhakket
  • 5-6 kyllingfiléter
  • 1,5 dl vann
  • 1 1/2 boks Kokosmelk, 1/2 ltr youghurt naturell eller 1 1/2 boks Creme Fraiche
  • 2 ss sukker
  • Evt 2 ss tomatpuré
  • Salt og pepper
  • Frisk koriander

Curry er høstmat og det kan bli en strek opplevelse! En gang fikk jeg grunnopplæring i å lage indisk curry her fra “skrætsj” fra gode venner som hadde tilbragt mange timer på kjøkken med kokker i India. Gamle notater er hentet fram, maten er laget og her kommer fremgangsmåten.

Hva slags krydder bruker vi? Krydder som egner seg er Tandoori, Garam Masala og mange andre typer krydder som gir ulik smak på curry’ene. Krydderblandingene er enten som pasta på glass eller som pulver på boks. Framgangsmåten er litt forskjellig og begge deler gir god, sterk smak!

1. Krydderpulver blandes med vann, rør godt rundt og la det stå og svelle

2. Varm opp en kjele som er vid i bunnen med olje, jernkjele eller annen kjele som tåler høy varme. Ha i løk, hvitløk og ingefær i oljen og rør rundt til løken er blank, sammen med evt chili.

3. Krydderet: Sett ned varmen og skyv alt ut på kanten rundt i kjelen og ha litt mer olje i i midten. Tilsett krydderpulveret, rør godt rundt og la det småboble i oljen. Stikk nesa inn i krydderdampen – kjenn på litt skarp lukt i starten og kjenn på hvordan den endrer seg etterhvert som den koker inn. Når lukten er blitt mer fyldig, etter ca 3-5 minutter, blandes alt sammen med løken som ligger rundt kanten. Brukes krydderpasta på glass tilsettes alt rett i løken og rør til det er godt blandet. Krydderpasta til det tilsettes mer av om en ønsker en strekere curry mot slutten av koketiden.

4. Tilsett kylling som er skåret i lillefingerlange biter, og la det steke i 15-20 minutter i sin egen kraft.

5. Ha i vann og la det koke i et par minutter mens kjelen skrapes ut for godt krydder. Hvis du vil ha tomatbasert curry tilsettes tomatpuré nå. Videre tilsettes kokosmelk og sukker. Smak til med salt og pepper. La det stå og surre uten lokk, rør om av og til og ha over frisk koriander rett før servering. Server med kokt ris, dal og raita, evt lettrømme.

Kan den lages på annet enn kylling?
Vegetar curry: Erstatt kjøttet med grønnsaker som squash, brokkoli, gresskar, søtpotet, poteter osv. Tilsett grønnsakene i stedet for kjøttet og pass på koketiden. Rekkefølgen på grønnsakene som has i gryta er at den som trenger lengst koketid tilsettes først. Unngå lang koketid til slutt da de kan bli kokt i stykker.
Svin indrefilet: Skjæres i staver og marineres et døgn før oppskriften følges:
Marinade: 4ss Madras pasta, olje, sitron, sukker.
Fisk: Bruk fast fisk som steinbitfilet etc. og legg den i på slutten.

Må jeg ha tomater i?
Nei – ta gjerne grønnsaker og tilsett mer kokosmelk eller youghurt.

Hva er godt å drikke til? Dette er mat for øl, enkelt og greit! Og evt en lett, kjølig rødvin for vinelskerne.