En smakfull og saftig gryte som var nok til mange gode venner på middag langfredag. Framgangsmåten fikk jeg av en hyggelig mann i kjøttdisken på ICA for 23 år siden da jeg skulle lage mat til jentetur på hytte uten vann og strøm. Den ble nok litt enklere; jeg laget gryta halvveis hjemme, supplerte med grønnsaker da vi kom fram til hytta og ga den et siste oppkok.

Du trenger:
ca 2 kg kalvekjøtt av stek, flatbiff eller mørbrad
Salt og pepper
15-20 småløk
2 dl hvitvin
6 dl kraft eller kalvefond
2 bokser hermetiske tomater
4 ss tomatpure
2 ss fersk timian, evt 2 toppede ts tørket
2 ss finhakket fersk rosmarin, evt 2 toppede ts tørket
2,5 dl eplejuice og litt vann
5 vårløk
300 g aspargesbønner
300 g bacon i tynne skiver
100 g revet parmesan
Smør til steking

Skjær kjættet i avlange terninger og stek det litt om gangen i en varm jerngryte eller stekepanne. Kok ut gryta mellom hver steking med vann og hell det sammen med kjøttet i en bolle. Ha på salt og pepper når kjøttet stekes. Rens alle småløkene og stek de i panna. Ha så kjøtt og løk i den gryta maten skal lages i. Jeg pleier å steke alt i en stor jerngryte, legge det til siden i en glassbolle og helle det tilbake når jeg starter på selve gryteretten.
Hell på hvitvin og eplejuice, kraften fra utkoking av gryten og evt kalvefond, hermetiske tomater og tomatpurèen og urtene. La det koke opp og stå og småkoke i minimum 30 minutter. Gryta har bare godt av å stå og koke en drøy times tid. Smak på og kjenn om det er for mye salt og kjenn om den er for tykk. Ha evt inntil 2-3 dl vann for å tynne den ut.
Skjær vårløken i skiver og ha dette i gryta sammen med aspargesbønnene og kok i et kvarter til. Sprøstek bacon og dryss dette over rett før servering sammen med revet parmesanost.

Server med ovnstekte tomater, kokte gulrøtter i staver og brokkoli. Evt vil det smake godt med en god hjemmelaget potetmos. Nyt!