Steinbit er en fast og ypperlig fisk til å steke og servere i stykker. Fisken holder fint fasongen og ender ikke opp i mange småbiter. Denne retten kan lages med de fleste typer hvit fisk, og spesielt er også kveite godt. Bruk grillen om det er sommer, stekepanne eller stekeovn egner seg like bra om det passer bedre.

Start med fisken, den skal marineres. Deretter lager du urtesmør og til slutt grønnsakene.

600 g steinbilfilét eller annen hvit fisk
1 ts salt
1 rød chilipepper som renses for frø og finhakkes
1-2 ts finrevet fersk ingefær
2 ss olivenolje
Legg fisken i passe serveringsstykker på en tallerken med kanter. Rør sammen alle ingrediensene og fordel jevnt utover på fiskestykkene. 

Til urtesmør:
50 g ekte meierismør, romtemperert
2 ss kaldpresset olivenolje
1 ts kaldpresset linfrøolje (kan sløyfes)
1 ts tørket estragon (evt 2 ss frisk)
2 ss finhakket frisk persille
ca 1 ts sitronsaft
Bland smør og oljer godt sammen og rør resten inn. Smak til om du ønsker mer sitron. Ta et stykke matpapir og legg smøret i en stripe bortover papiret. Rull papiret sammen rundt smøret så det blir en pølse. Legg i kjøleskapet så det stivner.

Ovnsbakte rotgrønnsaker:
1 squash i skiver
1 rødløk i tynne ringer
2 røde paprika i store biter
3 gulrøtter i skiver
1 liten sellerirot i staver eller skiver
salt og pepper
olje til steking eller pensling
Grønnsakene kan stekes i ovnen i ildfast form ved 200 grader i ca 20-30 min.: Smør forma med olje, legg grønnsakene lagvis med salt og pepper mellom lagene. Drypp olje på toppen og dekk med aluminiumsfolie.
Grønnsakene kan også legges på grillen i aluminiumsfolie med olje i bunnen.
Grønnsakene kan også stekes som wok i kjele. Varm olje og smør på høy varme i en kjele med god plass til å røre i. Ha grønnsakene i kjelen i denne rekkefølgen slik at de stekes jevnest mulig: Gulrøtter – sellerirot – squash – paprika – rødløk. La grønnsakene steke litt mellom hver grønnsak som tilsettes og se til at de ikke stekes for lenge til slutt, da vil de falle sammen og miste spensten.

Stek fisken – enten på grillen pakket inn i aluminiumsfolie eller i stekepannen. Se til at den blir så vidt gjennomstekt før den serveres så den ikke blir tørr. Sett på lokk mens den stekes for å beholde mest mulig saftighet.

Server med å legge grønnsakene på tallerken, legg to fiskestykker over og legg en skive urtesmør oppå fisken – velbekomme!