Kalkun er nyttår – nyttår er kalkun!

Kalkunen skal tine langsomt og litt kjølig, og det kan ta opptil 2 døgn. Bind opp kalkunen med hyssing slik vinger og ben holdes på plass. Stram til slik at den ligger stødig.

Kalkunen pensles med smeltet smør tilsatt salt, pepper og evt urter før steking.  Legg kalkunen på en rist over langpannen, evt rett i pannen hvis den er stor. Dekk evt langpannen med folie.

Sett et steketermometer i kalkunen på et sted der det kommer dypest mulig uten å kontakt med ben. Stek kalkunen i ovnen ved 90-100 grader. Steketiden beregnes til ca 10 timer for en kalkun på 7-8 kg. Kalkunen skal ha en temperatur på 74 når den er stekt, og juster til gradene i ovnen slik at kalkunen er såvidt ferdig før middagen starter. La kalkunen hvile i 15 minutter før den skjæres opp for servering.

 

Portvinssaus med valnøtter
4 dl kraft
1 dl fløte
1 dl portvin
salt og pepper
50 g hakkede valnøtter

 

Ta innmaten fra kalkunen og kok dette i 1-2 liter vann sammen med gulrot, sellerirot, laurberblad og løk. Sil fra grønnskaene og kok opp kraften igjen og la småkoke noen minutter slik at det koker litt inn. Tilsett gjerne silt kraft fra langpannen. Tilsett fløte, portvin og valnøtter, og smak til med salt og pepper. Rør gjerne ut 1 ss maisenna i 1 dl kaldt vann og rør dette inn i sausen under omrøring dersom en ønsker litt tykkere saus.

 

Waldorfsalat
3 epler
3 skiver ananas
3 stilker stangselleri
150 gram druer
1 dl valnøtter
Dressing:
1 1/2 dl majones
1 1/2 dl pisket kremfløte
saft av 1 sitron
2 ts sukker røres sammen og tilsettes i frukten