To kokebøker er grunnlaget for denne gryteretten, LAKS og .
Den har en litt sterk deilig chilismak og er god både sommerstid og i kaldvær.
Til 4 sultne personer:

 

600 g lakse og/eller torskefilet
1 ss salt
4 ss olivenolje
2 løk finhakket
4 hvitløsfedd hakket
1 fennikel i strimler
1 gulrot i tynne skiver
1 rød paprika i strimler
evt 5 rå poteter i små terninger
2 laurberblad
1 ts timian
1 ts rosmarin
1 ts merian
en god klype safran
1 ss chilipepper ancho style,
eller 1-2 ts sambal oelek
1 boks hele tomater
3 dl tørr hvitvin
1 ltr fiskekraft, evt vann + 3 buljongterninger
salt og nymalt pepper, evt hvit pepper
400 g reker
Frisk timian

Skjær fiskefileten i 2 cm biter.
legg i plastpose med 1 ss salt. Bland godt og la posen ligge i
kjøleskap i ca 1 time.
Forbered grønnsakene.
Varm olivenolje. Fres løk og hvitløk i en stor kjele.
Tilsett grønnsakene; fennikel, gulrot, paprika og evt poteter.
Alternativt tilsettes poteter etter vin og fiskekraft.
Rør godt om.
Tilsett krydderet inkl. sambal oelek, og la det “svette” med.
Hell på tomatene, som er klipt i mindre biter i boksen.
Tilsett vin og fiskekraft.
Smak til med salt og pepper og la småkoke i 30 minutter.
Suppen kan evt has i hurtigmikser eller bruk stavmikser.
Kok opp igjen. Tilsett fiskestykkene og la de trekke 3-6 minutter
før servering.
Hell på rekene og pynt med frisk timian.
Server med hvitløsbrød eller foccacia, rømme og aioli samt og evt nyrevet parmesan.

Vin: Italiensk Soave; Prä 2008