Cantuccini er italienske kjeks – en variant av biscotti – som blir laget i Toscana-området i Italia. Cantuccini er en litt lenger variant av biscotti. Disse har jeg hatt dilla på i mange år, og det er denne oppskriften jeg alltid faller tilbake på selv om jeg har prøvd mange andre (men se oppskrift på biscotti med anis på siden her også). Cantucciniene er en fast del av julekakesortimentet her i huset, og mange venner har vel fått de som førjulsgave etter hvert…. Jeg dobler ofte porsjonen. Vil du ha en sunnere variant, med speltmel og uten vanlig sukker, se nederst i innlegget. Start med mandlene:

175 g mandler skoldes.

Sett stekeovenn på 190 grader, og “smutt” mandlene.  Så hakkes de grovt, bres utover stekeplate med bakepapir og tørkes i ovnen i ca 3-5 min. Fortsett med å vispe sammen følgende i en skål:

Frøene fra 1/2 vaniljestang
1 ss revet appelsinskall
2 egg
1 eggeplomme

Så blander du følgende i en bolle, – for hånd eller i kjøkkenmaskin:
ca 250 g siktet hvetemel (gjerne økologisk)
175 g sukker
1 ts natron
1 knivspiss salt
De hakkede mandlene

Tilsett eggeblandingen og rør godt sammen. Tilsett mer mel om nødvendig, men degen kan godt være litt klissete. Del deigen og rull til i to “pølser” på ca 5 cm bredde. Legg dem på stekeplate med bakepapir og sett inn i ovnen. Senk så temperaturen til 160 grader og stek i 35 – 40 min, til de er litt gyldne. Avkjøl litt.
Bruk så en skarp kniv og del opp pølsene i ca 1 cm brede skrå skiver. Sett de stående på stekeplaten og stek videre i 20 – 25 min på 120 grader (eller 110 grader varmluft). Følg med så de ikke blir brent. De trenger ikke være helt tørre når du tar de ut, – de tørker når de kjølner. Avkjøl på rist. Test sammen litt sterk kaffe eller – som den italienske tradisjonen tilsier – dyppet i Vino Santo.

Et  litt sunnere melblanding:
250 g siktet speltmel
100 g kokosblomstsukker
75 g Sukrin Gold
1 ts natron
1 knivspiss salt
De hakkede mandlene (men gjerne uskoldet for å få med mer av fiberinnholdet i mandlene)