Nok et eltefritt, langhevet og jerngrytestekt brød jeg måtte prøve fra boka “Eltefritt brød og himmelske kaker”. Forstørret oppskriften litt siden jeg har en ganske stor jerngryte, tilsatte litt sesamfrø og brukte 5-sorters-pepper i stedet for svart. Lekkert brød til tomatsuppa! Bland sammen:
600 g hvetemel
100 g sesamfrø
100 g finrevet parmesanost
2 ts kvernet 5-pepper
1 ts salt
1/2 ts tørrgjær
3 ss olivenolje
4.5 dl lunkent vann
Hvetemel til “etterbehandling”
Bland mel, sesamfrø, revet ost, pepper, salt og tørrgjær i en stor bolle. Tilsett vann og olivenolje og rør til du har en ganske klissete deig. Sett bollen i en plastpose og la den hvile i romtemperatur i 12-18 timer.
Tøm deigen over på et godt melet stykke bakepapir, bruk slikkepott og brett/bearbeid deigen fra ytterkant mot midten. Legg den med brettsiden ned, dekk til og la den hvile 2 timer til. Pass på at du har godt med mel under deigen. Dryss mel over deigen og dekk med plast.
Etter 1 1/2 time setter du jerngryta med lokk i ovnen og setter temperaturen på 250C. La stå en halvtimes tid. Ta gryta ut av ovnen og strø litt mel i bunnen. Hell deigen opp i gryta (brettsiden er nå vendt opp), sett på lokk og sett den tilbake i ovnen. Etter 30 minutter tar du av lokket og steker brødet videre i 15 minutter på 200 C. Ta brødet ut av formen og la det avkjøle på rist.